Nieuws

Rotterdams Rugby droomt van landskamioenschap

Rotterdams Rugby droomt van landskamioenschap

Rijnmond SPORT 10 januari 2023

 

Rotterdamse Rugby Club droomt na terugkeer in ereklasse van landstitel: 'Voor het laatst in 1946? Dat meen je niet!'

“Hoe ik het in mijn hoofd heb? Nou, dat we over twee a drie jaar in de kampioenswedstrijd van Nederland zitten.” Dat zegt Huey van Vliet, aanvoerder van de Rotterdamse Rugby Club (RRC) ambitieus. Te ambitieus? Misschien wel, want in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, was de club voor het laatst de beste van Nederland. “In 1946? Dat meen je niet! Dan gaan we er nog harder voor”, lacht hoofdcoach Christiaan Ferreira.

Rugby is een kleine sport in Nederland, met weinig media-aandacht. Toch doet de RRC een dappere poging om een Rotterdams bolwerk te bouwen aan het Duivenpad. Met aan het roer ervaren Zuid-Afrikanen en ook op het veld veel buitenlandse invloeden. “Ik heb geen zonen, dit zijn mijn zonen”, zegt Zuid-Afrikaan Ferreira. “Ik vind het fantastisch dat ze zo spelen, met zoveel passie.”

Dit seizoen speelt RRC weer in de ereklasse, het hoogste niveau in Nederland. Voor het eerst sinds de jaren negentig. En met een succescoach die per toeval in Rotterdam terecht kwam. Toen zijn dochter bij het vrouwenteam van RRC ging spelen, kwam Ferreira in contact met de leiding van de club.

“Rotterdam heeft altijd de ambitie gehad om in de ereklasse te spelen”, vertelt hij. “Dit is een grote havenstad. We zijn gaan werken, met het bestuur en spelers, zonder investeringen en met eigen kweek. En hebben uiteindelijk wel spelers aangetrokken, zoals Huey. En we zijn blijven knokken."

Huey eigenlijk gewoon Huib

Het verhaal van Huey van Vliet, die eigenlijk gewoon Huib van Vliet heet, is bijzonder. “Ik ben geboren in Nederland en toen ik vier was ben ik geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Daar kunnen ze Huib niet uitspreken, dus hebben we het veranderd in Huey. Ik ben opgegroeid in een echt rugbyland. Een mooie ervaring.”

En die ervaring brengt hij ook over op zijn teamgenoten. “Iedereen heeft een andere achtergrond, maar de basis is wel Nederlands. Jongens die in Rotterdam zijn opgegroeid. Maar het is wel leuk dat ook spelers uit Nieuw-Zeeland, Australie en Zuid-Afrika naar Nederland komen. Een mooie levenservaring en we brengen het beste in elkaar naar boven. Het zou mooi zijn als we over twee a drie jaar de kampioenswedstrijd spelen."

https://www.rijnmond.nl/nieuws/1600983/rotterdamse-rugby-club-droomt-na-terugkeer-in-ereklasse-van-landstitel-voor-het-laatst-in-1946-dat-meen-je-niet

 

 

Met dank aan Rotterdam Factoring, Oranjegroep en Xblox voor de sponsoring.

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen